[ A+ ] /[ A- ]

image_pdfimage_print

 

Neposredno nakon osnivanja udruge na početku 2013. godine uključili smo se u pomoć bolesnom dječaku Davidu Tarabi iz Viteza, BiH.
David Taraba je rođen 13.01.2008. Dječak je iz Viteza, u drugoj godini života Davidu je postavljena dijagnoza simptomatske epilepsije. Obradom je nađena arahnoidalna cista srednje lubanjske jame i postavljena sumnja na kortikalnu displaziju.
David ponekad dnevno imao preko 70 napadaja, a liječnici su, kroz liječenje, isprobali najmanje 30 vrsta lijekova. Roditelji su tijekom 3 godine posjetili velik broj bolnica kako bi uopće uspostavili dijagnozu, a u Sarajevu su im predlagali hitnu operaciju, kazavši im kako je u pitanju tumor. Pukom srećom išli su dalje te nakon posjeta Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu uspjeli uspostaviti pravu dijagnozu. Doktori su u raznim bolnicama prije posjete Zagrebu iznosili svakojake dijagnoze (tumor, Rasmusenov encefalitis…), a naposlijetku u Zagrebu se ispostavilo kako se radi o kortikalnoj displaziji.

Maleni David je bio po 20 dana u bolnici u Zagrebu, a po povratku u Vitez stanje bi mu se pogoršalo te bi opet morao natrag u Zagreb. Koncem svibnja 2012. obitelj Taraba je pri povratku iz Zagreba u Vitez proživjela pravu dramu. David je tijekom vožnje koja je, zbog zastoja u prometu, potrajala gotovo 10 sati imao više od 50 napadaja, te mu je prilikom dolaska u bolnici u Novoj Biloj pružena liječnička pomoć.
Preporuka liječnika je bila da se operacija radi do 7. godine, jer je nakon toga rizik daleko veći. David je bio kandidat za operaciju koja je vrlo riskantna primarno zbog oštećenja centra za govor i zbog mogućnosti paralize jedne strane tijela. Ako se ne operira postojao je veliki rizik da bi moglo doći do dodatnog usporenja brzine razvoja pa i do gubitka već postojećih sposobnosti. Ipak kod Davida zbog dugoročne perspektive najbolje šanse je bila operacija, jer liječnici su davali samo 10% šanse da će biti dobro ako se ne operira.
Naša se udruga uključila u akciju pomoći malenom Davidu tako što smo ustupili naš žiro-račun za uplate u republici Hrvatskoj. Bilo je potrebno sakupiti 100 000 eura za operaciju i druge troškove.
Akcija je uspješno prolazila, ljudi su nesebično uplaćivali kako bi se Davidu pružila prilika za normalnim životom. No jedno ime posebno valja istaknuti, to je Spomenka Špoljarić iz Belog Manastira, svojedobno je njeno djete bilo bolesno, od humanitarne akcije za njeno djete je ostalo 30 000 kuna koje je ona uplatila za Davida.
Inače, cijelu akciju je pokrenula udruga mladih „Enter” i portal vitez.info.
Na našem računu je sakupljeno ukupno 48 297, 84 kune koje su proslijeđene obitelji Taraba.
David je u Vogtareuthu u Njemačkoj imao dvije operacije, prvu 06.svibnja, a drugu 15.svibnja 2013. Obje operacije su prošle dobro i David se sretno s obitelji vratio kući u Vitez.