[ A+ ] /[ A- ]

image_pdfimage_print

Uvodna konferencija za medije projekta “Osobna asistencija za osobe s invaliditetom II UP.02.2.2.14.0020” održana je dana 17.01.2022. u hotelu “Osijek” u Osijeku.

Na koferenciji je predstavljen projekt, njegovi ciljevi i sama provedba projekta.

Projektom “Osobna asistencija za osobe s invaliditetom II” pružiti ćemo pomoć u vidu osobne asistencije za osobe s invaliditetom za 11 osoba s najvećim stupnjem tjelesnih oštećenja. Osobni asistenti će im pomagati u slijedćim poslovima i aktivnostima: pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova i radnji, kao što su: pomoć pri ustajanju iz kreveta, pomoć pri osobnoj higijeni, pomoć u raznim kućanskim poslovima kao što su usisavanje prašine, priprema hranjivih obroka, odlazak u kupovinu, odlazak u šetnju, pratnja prilikom odlaska namirivanja režijskih troškova i drugih administrativnih potreba. Osobe s invaliditetom su jedna od najugroženijih skupina društva, zbog svog fizičkog hendikepta nisu u mogućnosti sami obavljati svakodnevne radnje i poslove. Isto tako postoji u velikoj mjeri kategorija samohranih roditelja koji o svom djetetu brinu 24 sata dnevno i u velikoj mjeri su opterećeni stalnoj skrbi o svom članu obitelji, tako vrlo malo vremena mogu posvetiti sebi i svojim potrebama i željama. Ciljana skupina su jedanaest (11) osoba s invaliditetom: sedam (7) muških osoba i četiri (4) ženske osobe u dobi od 20 – 49 godine. Svi s stupnjem tjelesnih oštećenja od 100%, te s Sve osobe su dobile “Uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluga osobne asistencije”. Svi korisnici projekta su osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta i osobe s intelektualnim teškoćama i mentalnim oštećenjima.

Na konferenciji su uz članove Kršćanske humanitarne udruge “Putevi milosti” bili nazočni i članovi partnerske organizacije “Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije”, također uz članove udruge, volontere, korisnike projekta i osobne asistente, na konferenciji su bili nazočni i naši gosti iz udruge žena “Izvor” iz Kneževih vinograda i udruge “Treća životna dob” iz Osijeka